Odjel za germanistiku

O knjižnici

        

Austrijska knjižnica Dr. Alois Mock Sveučilišta u Zadru svečano je otvorena 1. srpnja 2013. godine prigodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, nakon Osijeka i Rijeke kao treća austrijska knjižnica u Hrvatskoj. Zamišljena je kao platforma za bilateralnu suradnju u području kulture i znanosti.

U svom djelovanju Austrijska knjižnica Dr. Alois Mock radi na području znanstvene i stručne suradnje hrvatskih i austrijskih znanstvenika te stručnjaka, a posebno razvija odnos s lokalnom zajednicom.

Za studente i nastavnike Sveučilišta u Zadru nabavlja se vrijedan knjižni fond na njemačkom jeziku, organiziraju se znanstveni skupovi, gostujuća predavanja i radionice, filmske večeri i druženja s austrijskim književnicima i umjetnicima. Knjižni fond obuhvaća germanističku stručnu literaturu, beletristiku (austrijski autori), književnost za djecu i mlade, naslove o austrijskoj kulturi te naslove iz područja filozofije, povijesti i povijesti umjetnosti. Zastupljen je i fond audio-vizualnih medija, prije svega austrijskih filmova.

Učenicima njemačkog jezika u zadarskim osnovnim i srednjim školama redovito se priređuju radionice prigodom blagdana i raznih obljetnica, a široj se publici priređuju izložbe, okrugli stolovi, čitanja, kvizovi i predavanja. Austrijska knjižnica sudjeluje u kulturnim programima grada Zadra.