Odjel za germanistiku

  Promocija Odjela

  Promocija Odjela u sklopu znanstveno-stručnog skupa KDV-a

  U sklopu  XXX.   znanstveno-stručnog skupa Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV), koji se održao od 28. do  30. listopada 2022. godine u Novom Vinodolskom, Marina Lovrić, viša lektorica, te Judith Hansmeier, DAAD-lektorica su uz sudjelovanje na Skupu sa prezentacijom primjera dobre prakse na temu Moodle-Glossar und Padlet: Praktische Beispiele des aktiven und gemeinschaftlichen Fremdsprachenunterrichts iskoristile priliku za promociju Sveučilišta u Zadru i Odjela za germanistiku putem promotivnih materijala, te Sveučilišnog lista Lanterna.

  Od studenog 2021. do ožujka 2022. kontinuirano se provodila virtualna promocija Odjela za germanistiku po srednjim školama u RH. Uz doc. dr. sc. Helgu Begonja, u promociji su sudjelovali sljedeći nastavnici: dr. sc. Nikolina Miletić, dr. sc. Marija Perić, asistent Luka Planinić, strane ugovorne lektorice Eveline Thalmann i Judith Hansmeier. U predstavljanju Odjela sudjelovale su i studentske predstavnice A. Moro i V. Kurtušić. Studijski program predstavljen je u sljedećim školama: Gimnaziji Vladimira Nazora i Gimnaziji Jurja Barakovića u Zadru, Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, Gimnaziji Dinka Šimunovića u Sinju, Gimnaziji Frana Galovića u Koprivnici, Srednjoj školi Jure Kaštelana u Omišu, Srednjoj školi Krapina, Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku, Srednjoj školi Petra Šegedina u Korčuli, Gimnaziji u Dubrovniku, Gimnaziji A. M. Reljkovića u Vinkovcima, Gimnaziji Nova Gradiška, Srednjoj školi Ivana Lucića u Trogiru, Gimnaziji u Bjelovaru te Srednjoj gospodarskoj školi u Varaždinu.

   

  Ovdje možete pogledati neke od škola koje smo posjetili:

  Gimnazija Fran Galović, Koprivnica

  Gospodarska škola Varaždin

  Gimnazija M. A. Reljkovića, Vinkovci

  Gimnazija Nova Gradiška

  Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar

  Srednja škola Petra Šegedina, Korčula

   

  Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru posjetili su mentori i najuspješniji sudionici natjecanja „Jugend debattiert" koji provodi i organizira njemački Središnji ured za školstvo u inozemstvu (ZfA). Učenici iz Zagreba, Varaždina i Bjelovara upoznali su zadarske studente germanistike s programom pripreme učenika za debatu koji se u određenim hrvatskim školama provodi u okviru izborne nastave za stjecanje DSD diplome, a srednjoškolci su upoznati sa studijskim programom germanistike na našem Odjelu. U pratnji učenika bila je i gđa Uta Wullenbäcker, iz Središnjeg ureda za škole u inozemstvu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – ZfA), ispostava u Zagrebu.

  Antonija, Gimnazija Sesvete Zagreb (Mentorica: Marianna Brekalo):

  Ovaj izlet u Zadru bio je nezaboravan. Grad je sam po sebi lijep, čist i unatoč tome što je pun turista, svatko je mogao pronaći svoj kutak zabave, ali i mira. Jednostavno rečeno, savršeno mjesto za učenje i debatu. Na fakultetu mi se svidjelo to što smo dočekani jako ljubazno i svi su bili gostoljubivi prema nama. Profesori i studenti su stalno bili nasmiješeni i s radoznalošću nam postavljali pitanja. Uz to, nismo s fakulteta otišli gladni ni žedni :) Hrana u menzi bila je izvrsna. Ukratko, smatram da ovakvi izleti mogu biti samo motivacija za daljnji rad, trud i učenje njemačkog jezika i zato sam ja na pro strani koja zagovara posjet Zadru i fakultetu.