Odjel za germanistiku

Popularizacija znanosti


U popularizaciji znanosti redovito sudjeluju profesori i studenti Odjela za germanistiku prije svega u radionicama i predavanjima u okviru Festivala znanosti koji se svake godine održava u travnju. Studenti u okviru aktivnosti Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock redovito priređuju prigodne blagdanske radionice te radionice povodom obilježavanja različitih jubileja za učenike njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama.

2023.

1. lipnja 2023. godine na Odjelu za germanistiku otvorena je izložba studentskih fotografija „Wien ist…“ sa studijskog putovanja u Beč u sklopu projekta „Europas Jugend lernt Wien kennen“ austrijskog Saveznog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja.

Povodom obilježavanja 10 godina djelovanja Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock na Sveučilištu u Zadru Austrijska knjižnica je u tjednu od 15. do 20. svibnja 2023. priredila bogat program događanja.

Povodom Svjetskog dana knjige, 24. travnja 2023. godine u Austrijskoj knjižnici Dr. Alois Mock održan je 10. Književni natječaj.

U tjednu od 24. do 29. travnja 2023. na Sveučilištu u Zadru održan je dio programa Festivala znanosti u kojem su sudjelovali i djelatnici Odjela za germanistiku.

U okviru promotivnih aktivnosti, nastavnici Odjela za germanistiku i studenti predstavili su Odjel u brojnim školama.

Europski dan jezika održan je na zadarskom Forumu 26. rujna 2023. na inicijativu Odjela za germanistiku i u suradnji s odjelima za anglistiku, francuske i frankofonske studije, talijanistiku i klasičnu filologiju.

29. rujna 2023. održana je Europska noć istraživača u okviru koje je Odjel za germanistiku održao nekoliko radionica.Odjel je sudjelovao u svečanom programu obilježavanja Dana grada Zadra, blagdana sv. Krševana 24. studenog 2023. godine.

Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku održan je 27. studenog 2023., uz podršku institucija DAAD, OeAD, Austrijski kulturni forum Zagreb, Veleposlanstvo Švicarske i Veleposlanstvo Austrije u Zagrebu.

11. i 18. prosinca 2023. održan je Escape Room na temu „Die Flucht aus dem Kalten Krieg“ koji je priređen za studente prijediplomskog studija i učenike srednjih škola.

2022.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije, Austrijska knjižnica Dr. Alois Mock 18. ožujka 2022. priredila je radionicu kreativnog pisanja te čitanje poezije.

6. travnja 2022. u Austrijskoj knjižnici Dr. Alois Mock održana je radionica Astrid Wlach pod naslovom „Metaphern und ihre Wirksamkeit in Literatur und Politik“.

U tjednu od 2. do 7. svibnja na Sveučilištu u Zadru održan je dio programa Festivala znanosti u kojem su sudjelovali i djelatnici Odjela za
germanistiku.

Od svibnja do listopada 2022. Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru i Institut za translatologiju Sveučilišta u Innsbrucku proveli su projekt „Translating Europe Workshop“. Projekt je financirala Opća uprava za prevođenje Europske komisije sa središnjicom u Beču i Udruga prevoditelja
i tumača (BDÜ);

U okviru promotivnih aktivnosti, nastavnici Odjela za germanistiku i studentske predstavnice predstavili su Odjel u brojnim školama.

Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru posjetili su mentori i najuspješniji sudionici natjecanja „Jugend debattiert" koji provodi i organizira njemački Središnji ured za školstvo u inozemstvu (ZfA). Učenici iz Zagreba, Varaždina i Bjelovara upoznali su zadarske studente Germanistike s programom pripreme učenika za debatu koji se u određenim hrvatskim školama provodi u okviru izborne nastave za stjecanje DSD diplome, a srednjoškolci su se upoznali s Odjelom za germanistiku.

26. svibnja i 2. lipnja 2022. održane su online radionice pod nazivom „Essen in DACH-Ländern“ na koju su bili pozvani srednjoškolci iz škola u kojima je promoviran studij germanistike na Sveučilištu u Zadru. Radionicu su u okviru Festivala znanosti organizirale doc. dr. sc. Helga Begonja, DAAD-lektorica Judith Hansmeier, ÖAD-lektorica Eveline Thalmann i studenti Odjela za germanistiku Daniela Grabar i Danijel Jakus.

Na inicijativu Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru, 28. rujna obilježen je Europski dan jezika. Zadarski učenici i studenti filoloških odjela Sveučilišta u Zadru svoje su znanje stranih jezika prezentirali pjesmama, recitacijama, kostimiranim glumačkim izvedbama. Njemački jezik predstavljen je nastupima učenika OŠ Petra Preradovića, OŠ Šime Budinića, OŠ Krune Krstića, OŠ Starigrad, Privatne škole Nova, Gimnazije Vladimira Nazora. U programu su sudjelovale i studentice Odjela za germanistiku Nikolina Brala (uz glazbenu pratnju studentice Lucije Grabovac) i Valentina Gudelj.

2021.

U tjednu od 10. do 15. svibnja 2021. održao se Festival znanosti s temom Kultura znanosti na kojem su sudjelovale studentice Odjela za germanistiku: L. Čivić, G. Čuljak, M. Ćurić, J. Martinović, B. Maškarin, A. Matković, D. Perković, I. Pustahija, N. Šota i M. Šušak. Studentice su pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Anite Pavić Pintarić pripremile i održale niz radionica pod nazivom Kultura komunikacije za učenike njemačkog jezika u osnovnim školama i gimnazijama.

Studentice V. Kurtušić i M. Perica održali su pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tomislava Zelića prezentaciju pod naslovom „Kultura znanosti i umjetnosti u doba njemačkog Romantizma“ na Festivalu znanosti 2021. godine: „Kultura znanosti“ dana 11. svibnja 2021. godine u Gimnaziji Vladimira Nazora.

U okviru 18. Festivala znanosti 12. svibnja 2021. održane su virtualne prezentacije i okrugli stol na temu „Književnost x kultura x znanost“ na kojem su sudjelovali studenti germanistike (prva, druga i treća godina PDS-a): M. Ćurić, L. Brajković, V. Gudelj, A. Krivokapić, M. Mandić, D. Marijačić, M. Perić, S. Rožić, M. Samardžija, T. Senjak i E. Zubović. Studenti su pod vodstvom doc. dr. sc. Marijane Jeleč promišljali o kulturnoj funkciji književnosti i znanosti o književnosti, te o načinu na koji književnost i znanost štite i prikazuju kulturu.

2019.

U tjednu od 8. do 13. travnja 2019. održao se Festival znanosti s temom Boje na kojem su sudjelovale studentice Odjela za germanistiku: L. Čivić, L. Matičević, M. Orkić, E. Pavičić, A. Posarić, I. Radoš, A. Sjauš, A. Stanković, M. Šušak i L. Žinić.
Studentice su pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Anite Pavić Pintarić pripremile i održale niz radionica pod nazivom Boje kroz prizmu jezikoslovlja.

U sklopu Festivala znanosti dvoje studenata Odjela za germanistiku sudjelovali su pod vodstvom dr. sc. Nikoline Miletić u višejezičnoj radionici u OŠ Petar Preradović i Gimnaziji Vladimir Nazor.
 

2018.

Na Festivalu znanosti s temom Znanstvena otkrića sudjelovali su studenti Odjela za germanistiku: Š. Antičić-Lović, E. Bašić, M. Maček, J. Martinović, L. Matičević, T. Nebes, K. Osredečki, A. Posarić, K. Radman-Livaja, I. Radoš, S. Schaule, L. Žinić, M. Čačić, A. Jokovic, K. Sercer i M. Halapa.
Studenti su pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Anite Pavić Pintarić priredili niz radionica za učenike njemačkoga jezika u osnovnim i srednjim školama, te pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Tomislava Zelića radionicu koja se održala u Gradskoj knjižnici u Zadru.

Studenti kolegija „Suvremena austrijska književnost“, studentica A. Nekić i predmetna nastavnica doc. dr. sc. Marijana Jeleč priredili su izložbu pod nazivom 100 godina austrijske književnosti: 1918.-2018. s ciljem upoznavanja šire javnosti s najznačajnijim piscima i djelima austrijske književnosti od raspada Austro-Ugarske monarhije do danas.
 

2017.

Studenti Odjela za germanistiku, V. Capek, A. Čarapina, M. Kamenjaš, M. Katić, M. Miščin, K. Osredečki, L. Planinić, M. Požarina, A. Stanković, J. Ursić, M. Veselčić i L. Žinić, pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Anite Pavić Pintarić, sudjelovali su na Festivalu znanosti s nizom jezikoslovnih radionica o kronološkom i meteorološkom vremenu za učenike njemačkoga jezika zadarskih osnovnih i srednjih škola.

Izv. prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić sudjelovala je u dvije radijske emisije Hrvatskog radija 1 pod nazivom Jezik i predrasude u kojima je govorila o jeziku mode i fiktivnoj usmenosti.


2016.

U sklopu Festivala znanosti, od 18. do 24. travnja 2016. studenti Odjela za germanistiku, N. Brala, V. Capek, M. Ćaćić, K. Delač, M. Halapa, M. Kamenjaš, M. Maček, T. Nebes, M. Požarina, M. Sorić, J. Ursić, M. Veselčić i L. Žinić, pod vodstvom doc. dr. sc. Anite Pavić Pintarić, održali su radionice na njemačkome jeziku pod zajedničkim nazivom Umjetnost i jezikoslovlje u osnovnim i srednjim školama.


2015.

Studenti Odjela za germanistiku, M. Bajuk, M. Butković, M. Butum, K. Delač, K. Frljužec, M. Kajić, M. Kamenjaš i M. Perić pod vodstvom doc. dr. sc. Anite Pavić Pintarić osmislili su i razradili radionice pod nazivom: Sunce u frazemima, Sunce i emocije te Sunce u reklamama.


2014.

Jezikoslovne radionice s temom "Valovi" za učenike njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama.