Odjel za germanistiku

Prevoditeljske aktivnosti

Studentica diplomskog studija prevoditeljskog smjera, Ana F. konsekutivno je prevodila razgovor nakon čitanja austrijske spisateljice Gertraud Klemm održanog 13. listopada 2022. U razgovoru su sudjelovale spisateljica i prevoditeljica Stjepanka Pranjković, a moderirala ga je Eveline Thalmann. 

 

Studentice Odjela za germanistiku sudjelovale su u projektu Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA 2022. godine: I. Pustahija i N. Brala s prijevodima na njemački jezik pjesama Ivice Ušljebrke, a B. Maškarin je čitala prijevode.


 

 

Studentice Odjela za germanistiku sudjelovale su u projektu Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA 2021. godine: K. Miloloža s prijevodom na njemački jezik pjesme Tonka Maroevića i pjesme "Modra rijeka" Maka Dizdara te N. Brala s prijevodom pjesme Tonka Maroevića.

 

Zadar – poetska razglednica prva je knjiga biblioteke Razglednica Sveučilišta u Zadru, donosi pjesme šesnaest pjesnika i pjesnikinja posvećene gradu Zadru te fotografije grada i pjesnika. Pjesme su prevedene na osam jezika. Pjesme na njemački jezik prevele su prof.dr.sc. Slavija Kabić te studentice Marijana Perić i Nikolina Brala, a lektorirala ih je Larissa Holz.

https://www.unizd.hr/obavijesti/view/artmid/18146/articleid/44695/objavljena-knjiga-zadar-poetska-razglednica-urednice-rafaele-bo%c5%bei%c4%87

 

U petak, 13. studenoga 2020. studentice diplomskog studija-prevoditeljski smjer, S. Rendulić i K. Cigić prevodile su s njemačkog na hrvatski jezik virtualnu radionicu "Sag mir, wor die Frauen* sind... preko sustava MS Teams i Google Meet. Radionicu je za studente Odjela za germanistiku i zainteresiranu javnost održala austrijska kulturna posrednica Petra Unger, u okviru projekta "Frauengeschichte(n) in Zadar". 

Studenti Odjela za germanistiku s vlastitim pjesmama i prijevodima redovito sudjeluju u projektu Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA, u dijelu programa pod nazivom Poezija u prijevodu. Do sada su poeziju prevodili i čitali M. Požarina i M. Perić, a J. Zubović preveo je pjesmu Camille Lucerna pod nazivom Verträumter Knabe (Zamišljeni dječak) objavljenu u zajedničkoj zbirci poezije. 

 

Studenti diplomskog studija - prevoditeljski smjer, A. Stanković i E. Benavides prevodili su šaptanjem (chouchoutage) na okruglom stolu  "Franz von Suppé- baština kao kulturni potencijal", 15. studenog 2019.