Odjel za germanistiku

Providurova Plug-in: Dora

Od 10. do 17. studenog 2023. održava se projekt Providurova Plug-in. Riječ je o multidisciplinarnom projektu razvoja publike u kulturi u čijoj su prijavi sudjelovale prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić i austrijska lektorica Eveline Thalmann. Austrijska knjižnica Dr. Alois Mock i Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru u sklopu bogatog programa organiziraju Žensku šetnju po Zadru, koja kreće 10. studenog u 15 sati ispred Sveučilišta u Zadru (Stari kampus - Obala Kralja Petra Krešimira IV. br. 2).
Urbane ženske šetnje vraćaju glas ženama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti nekog grada, a da nisu dobile bistu, ni spomen ploču, pa čak niti usmenu predaju. Takve ženske priče je u Zadru oživjela ideja Eveline Thalmann, koja je ovaj projekt osmislila zajedno sa svojim studenticama. U okviru projekta Providurova Plug-in: Dora, zainteresirani će na različitim gradskim lokacijama važnima za zadarsku žensku povijest saznati kakav je trag na generacije naših sugrađana ostavila Nives Šimatović Predovan, koja je veza između Asje Kisić i Zadra, tko su Čika i Vekenega, zašto je zaboravljena slikarica Zoe Borelli Vranski, te kako su dvije djevojke iz Zadra postale osnivačice najuspješnije zadružne pivovare u Europi.
U projektu, uz Koncertni ured Zadar, Austrijsku knjižnicu Dr. Alois Mock i Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru, sudjeluju: Gradska knjižnica Zadar, Narodni muzej Zadar (Etnološki odjel), Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar, Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Centar nezavisne kulture / Kino zona, Drama plus. Mentori, voditelji radionica i predavači su: Marija Šarić Ban, Sandra Bačić, Nina Maštruko, Bruna Matić, Alba Miočev, Zoran Šćekić i Dinko Župan.